EUC Lillebælt

Teknikervej 2,
7000 Fredericia

Tlf. +45 7920 1111
E-mail info@eucl.dk

CVR 68501113
EAN 5798000553927

Facebook
Instagram
Linkedin

Bliv elev

Design i guld og sølv

Guld- og sølvsmedeuddannelsen klæder dig på til at arbejde med guld, sølv og platin i forskellige former. Du vil opnå en grundlæggende viden om metallernes egenskaber, og du lærer at betjene værktøjer og maskiner i arbejdet med metallerne. Vi arbejder med form og formgivning og laver arbejdstegninger, så du lærer at bearbejde og udsmykke metaller. Derudover får du mulighed for at prøve dine egne idéer og design af i praksis.

Guld- og sølv[-]smede[-]uddannelsen

Om uddannelsen

Branchen har været i udvikling i flere år, hvor den moderne guld- og sølvsmed i dag arbejder med ældgamle metoder, såvel som de nyeste teknikker. Du vil derfor både komme til at stifte bekendtskab med at file, save, hamre, bore, fræse og støbe, men også med højteknologiske 3D-printere og tegneprogrammer.

Derudover lærer du at lodde og smelte med gasbrændere samt benytte et mikroskop til at fatte.

  • Opstart: Der er opstart på grundforløbet i august og januar
  • Varighed: Uddannelsen varer 2,5-4,5 år, afhængigt af hvad du vælger at specialisere dig i.
  • Tilmelding: Du tilmelder dig uddannelsen på optagelse.dk

Uddannelsens opbygning

Efter grundforløbet skal du finde en læreplads, hvorefter guld- og sølvsmedeuddannelsens hovedforløb veksler mellem praktik i en virksomhed og undervisning på skolen. Længden af hovedforløbet afhænger af, hvilket speciale du vælger.

På guld- og sølvsmedeuddannelsen hos EUC Lillebælt kan du vælge mellem en række specialer, som giver dig mulighed for at arbejde med det, du finder interessant, inden for den branche du brænder for:

  • Butiksguldsmed (trin 1) – 2 år
  • Guldsmed (trin 1+2) – 4 år
  • Bestikguldsmed – 4 år
  • Ciselør – 4 år
  • Korpussølvsmed – 4 år
  • Ædelstensfatter – 3,5 år

Specialernes varighed er inkl. grundforløb.

Som butiksguldsmed kommer du til at arbejde med at fremstille og reparere smykker. Du lærer, hvordan man servicerer og vejleder kunder i forbindelse med salg og mindre reparationer af smykkerne.

Med speciale som bestikguldsmed lærer du af fremstille knive, gafler og skeer med mere.

Som ciselør lærer du at hamre og trykke udsmykninger efter tegninger og modeller. Det kan eksempelvis være på kander, fade og vaser.

Med speciale som guldsmed beskæftiger du dig med at lave smykker i guld, sølv og andre materialer. Nogle af disse kan massefremstilles, mens de fleste produceres i mindre serier eller som unikasmykker.

Som korpussølvsmed, lærer du at fremstille større brugs- og kunstgenstande. Dette kan være lysestager, kander, fade og vaser.

En ædelstensfatter fremstiller smykker og handler med f.eks. køkkenudstyr, glas, porcelæn og vaser.

Adgangskrav

Du skal have bestået 9./10. klasse med mindst karakteren 02 i dansk og matematik.

 

Adgangsbegrænsning

Guld- og sølvsmedeuddannelsen er en kvoteuddannelse. Det vil sige, at uddannelsen optager få elever. Dermed er du ikke sikret at blive optaget, da efterspørgslen til de få pladser er stor.

For at være sikker på at komme ind, skal du derfor have en læreplads på forhånd. Har du ikke det, kan du søge om at få en kvoteplads. Ønsker du en kvoteplads, skal du kontakte studievejleder Laila Wilkinson på tlf. 7920 1161.

Økonomi

Når du har fået en uddannelsesaftale, vil du modtage elevløn i både skole- og praktikperioderne. Hvis din uddannelsesaftale ikke dækker grundforløbet, kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år.

Undervisere

EUC Lillebælt er en moderne skole, hvor læring, faglighed og socialt samvær går hånd i hånd. Vores undervisere holder sig løbende opdateret på de nyeste tendenser inden for deres fag. På den måde er du sikret, at du lærer det, som en arbejdsplads forventer af dig.

Skolen er desuden dybt forankret i det lokale miljø, hvor vi har et tæt samarbejde med de lokale virksomheder. Der er derfor rig mulighed for at finde en læreplads, og herfra koble din undervisning sammen med det, du skal lave i praksis på lærepladsen.

EUC Lillebælt er et af de få steder i landet, hvor du kan tage guld- og sølvsmedeuddannelsen. Hvis du kommer langvejs fra, kan du derfor bo på vores skolehjem, der ligger i forlængelse af skolen. Udover at du her får dit eget møblerede værelse og muligheden for at socialisere dig med en masse andre elever, vil du som elev på guld- og sølvsmedeuddannelsen have mulighed for at arbejde på dine projekter efter undervisningstid.

”Alle, der går her, går ret meget op i deres fag, så det er fedt, at man kan arbejde på sine ting, når man har lyst. I det hele taget glæder jeg mig til at arbejde med noget, hvor jeg holder af hele processen og kan fordybe mig.”

Citat: Emma, der er tidligere elev på guld- og sølvsmedeuddannelsen på EUC Lillebælt, som boede på skolehjemmet.

Skolepraktik

Det er ikke muligt at komme i skolepraktik på guld- og sølvsmedeuddannelsen.

Fremtidsmuligheder

Når du er udlært guld- og sølvsmed, er der forskellige muligheder for dig. Du kan f.eks. arbejde i butik, hvor du kan rådgive kunder og reparere smykker, eller arbejde i en privat eller offentlig virksomhed, der reparerer eller udsmykker kirker og andre bygninger.

Du kan også finde arbejde i et værksted eller starte dit eget.

Med Guld- og sølvsmedeuddannelsen har du desuden mulighed for at videreuddanne dig. Med et speciale eller trin 2 kan du søge optagelse som Designteknolog på erhvervsakademiet. Derudover kan du læse videre på en valgfri uddannelse på erhvervsakademiet, såfremt du opfylder de specifikke adgangskrav.

Bliv en del af EUC Lillebælt

Er du klar til at starte på en erhvervsuddannelse?

På EUC Lillebælt kan du dykke ned i netop det fag, du finder mest interessant, og på den måde tage første skridt mod en karriere i erhvervslivet. Samtidig med fagligheden får du mulighed for personlig og social udvikling i et spirende studiemiljø med højt til loftet.

Bliv elev

Søg optagelse på EUD/EUX

Hvis du er klar til at ansøge om plads på EUD/EUX, kan gå direkte til ansøgningssiden her.

 

Ansøg nu

Bliv kontaktet af en vejleder

Du kan blive kontaktet af en af vores vejledere. Send os dine oplysninger og beskriv kort det emne, du gerne vil snakke med os om.

Bliv kontaktet