EUC Lillebælt

Teknikervej 2,
7000 Fredericia

Tlf. +45 7920 1111
E-mail [email protected]

CVR 68501113
EAN 5798000553927

Facebook
Instagram
Linkedin

Sikker mail

Bliv elev

Teknologi i dagligdagen

De førende danske procesvirksomheder er i rivende udvikling med anvendelsen af moderne teknologi og arbejdsmetoder. Der er brug for procesoperatører i forbindelse med enhver industriproduktion. Som procesoperatør står du nemlig for produktionen døgnet rundt – året rundt. Derfor lærer du at betjene højautomatiseret produktionsudstyr og at sikre høj kvalitet og effektivitet i produktionen.

Procesoperatør (EUX)

Om uddannelsen

Under uddannelsen vil du lære at overvåge, styre og vedligeholde produktionsanlæg, der typisk er computerstyrede og højt automatiserede. Du lærer, hvordan anlæggene fungerer, og hvordan du kan styre, regulere og optimere processerne, der foregår heri. Samtidig lærer du at lokalisere fejl og at rette dem. Derfor får du også kendskab til den nyeste viden om automatik.

Du vil opnå forståelse for opbygningen, strukturen og produktionen i virksomheder. På baggrund af din nye viden om optimering vil du også være med til at skabe en mere miljøvenlig produktion med besparelser på eksempelvis vand, el og varme.

  • Opstart: Der er opstart på grundforløbet i august og januar.
  • Varighed: Uddannelsen varer 2,5-5 år, afhængigt af hvad du vælger at specialisere dig i.
  • Tilmelding: Du tilmelder dig uddannelsen på optagelse.dk

Uddannelsens opbygning

Efter grundforløbet skal du finde en læreplads, hvorefter uddannelsens hovedforløb veksler mellem praktik i en virksomhed og undervisning på skolen.

Hovedforløbets varighed afhænger af, hvilket speciale du vælger. Hos EUC Lillebælt kan du efter grundforløbet specialisere dig som:

  • Procesarbejder (trin 1) – 2,5 år
  • Procesoperatør (trin 1+2) – 4,5 år
  • Procesoperatør med speciale i pharma og fødevareingrediens (trin 1+2) – 4,5 år + 10 ugers ekstra skoleundervisning.

Specialernes varighed er inkl. grundforløb. Det er muligt at beslutte dig under uddannelsen, om du vil stoppe efter trin 1 eller fortsætte med trin 2.

Som procesarbejder skal du betjene og overvåge produktionsanlæg og sikre at produktionen fungerer effektivt.

Med speciale som procesoperatør skal du styre, regulere og overvåge avancerede produktionsanlæg og kunne analysere de kemiske og fysiske processer. Derudover lærer du at rette komplekse fejl og at deltage i reparation og optimering af et anlæg.

Specialiserer du dig i pharma og fødevareingrediens, kan du arbejde med produktion inden for både medicinal- og fødevareindustrien. Derfor er der et ekstra fokus på produktionshygiejne, laboratoriearbejde, engelsk og om regler og krav for produktion inden for fødevarer og pharma.

Se LUP (Den lokale undervisningsplan) for procesoperatør her:

Den lokale undervisningsplan - Procesoperatør (GF2) 

Den lokale undervisningsplan - Procesoperatør (HF)

Den lokale undervisningsplan - Procesoperatør m. speciale i Pharma&Fødevarer (HF)

Adgangskrav

Du skal have bestået 9./10. klasse med mindst karakteren 02 i dansk og matematik.

På uddannelsen er der mulighed for ny mesterlære.

EUX

Det er muligt at tage uddannelsen til procesoperatør som EUX. På den måde kan du kombinere din uddannelse til procesoperatør med en gymnasial uddannelse (HTX) og deraf få dit svendebrev sammen med en studentereksamen.

Økonomi

Når du har fået en uddannelsesaftale, vil du modtage elevløn i både skole- og praktikperioderne. Hvis din uddannelsesaftale ikke dækker grundforløbet, kan du få SU, hvis du er fyldt 18 år.

Undervisere

EUC Lillebælt er en moderne skole, hvor læring, faglighed og socialt samvær går hånd i hånd. Vi er værtsskole for Videnscenter Procesteknologi. Det betyder, at vi formidler den nyeste viden på området til undervisere, elever og virksomheder. Vores undervisere er derfor helt opdaterede på de nyeste tendenser inden for procesteknologi, hvilket sikrer dig, at du lærer det, som en arbejdsplads forventer af dig.

Vi sikrer, at du bliver præsenteret for både nyt og ældre udstyr. Det er afgørende, at du både kan arbejde med det nye udstyr, som tilføres din arbejdsplads, men også det ældre, der har siddet længe og vil sidde længe endnu.

Skolen er desuden dybt forankret i det lokale miljø, hvor vi har et tæt samarbejde med de lokale virksomheder. Der er derfor rig mulighed for at finde en læreplads, og herfra koble din undervisning sammen med det, du skal lave i praksis på lærepladsen.

Grundet vores geografiske placering og brede uddannelse tiltrækker vi elever fra hele landet. Hvis du kommer langvejs fra, kan du bo på vores skolehjem, der ligger i forlængelse af skolen. Du får her dit eget møblerede værelse og muligheden for at socialisere dig med de andre elever, der bor her.

Skoleoplæring

Hvis du ikke finder en læreplads efter at have bestået grundforløb 2, har du mulighed for at komme i skoleoplæring.

Fremtidsmuligheder

Som procesoperatør har du gode muligheder for at gøre karriere i både ind- og udlandet. Procesoperatører er relevante for alle virksomheder, der har både små og store produktionsanlæg. Det kan eksempelvis være fabrikker, der producerer fødevarer, medicin, byggematerialer, enzymer, ingredienser, biobrændstoffer, udfører vandrensning og mange flere. Der er næsten ingen grænser for hvilke typer virksomheder, der kan bruge en procesoperatør.

Desuden har du som procesoperatør mulighed for at videreuddanne dig. Afhængigt af dit valgte speciale kan du eksempelvis uddanne dig til automationsteknolog, driftsteknolog – offshore, energiteknolog, miljøteknolog, procesteknolog eller produktionsteknolog. Du kan også tage en produktionsbachelor i eksport og teknologi. Derudover kan du læse videre på en valgfri uddannelse på erhvervsakademiet, såfremt du opfylder de specifikke adgangskrav.

Tager du procesoperatøruddannelsen som EUX, kan du benytte dig af de ovenstående muligheder og derudover søge optagelse på en videregående uddannelse.

Bliv en del af EUC Lillebælt

Er du klar til at starte på en erhvervsuddannelse?

På EUC Lillebælt kan du dykke ned i netop det fag, du finder mest interessant, og på den måde tage første skridt mod en karriere i erhvervslivet. Samtidig med fagligheden får du mulighed for personlig og social udvikling i et spirende studiemiljø med højt til loftet.

Bliv elev

Søg optagelse på EUD/EUX

Hvis du er klar til at ansøge om plads på EUD/EUX, kan gå direkte til ansøgningssiden her.

 

Ansøg nu

Bliv kontaktet af en vejleder

Du kan blive kontaktet af en af vores vejledere. Send os dine oplysninger og beskriv kort det emne, du gerne vil snakke med os om.

Bliv kontaktet